DESPRE NOI

ASISTENTA RELIGIOASA

Postat de preot militar Laurentiu Cristinel OPREA

Dupa 1989, cand intreaga societate romaneasca a inceput sa revina la valorile traditionale ale poporului sau, structurile militare din Romania in general au considerat firesc sa refaca traditia asistentei religioase, nu din dorinta de a se alinia rapid si prin orice mijloace armatelor profesioniste, ci pentru ca aceasta (armata) a fost dintotdeauna constituita din fiii Bisericii, si pentru faptul ca cele doua institutii au fost permanent stalpi ai romanismului pe aceste meleaguri, constituind o indisolubila legatura. In structurile militare romanesti prezenta preotului nu reprezinta un act de snobism sau modernitate ieftina, dorind sa copiem tot ce este strain sau occidental, pentru ca armata romana s-a bucurat permanent, de la Alexandru Ioan Cuza pana in anul 1948, cand a fost desfiintata -atentie- Episcopia Armatei (structura ce coordona activitatea preotilor militari de orice confesiune sau religie) de prezenta unui slujitor al Bisericii, care in conditiile vietii militare a incercat sa aduca lumina, nadejdea, sa indeparteze plagile spirituale, sa se faca tuturor toate.

Este de remarcat faptul ca inca din vechime preotii de parohie au reprezentat un sprijin la vreme de restriste, insotindu-si fiii duhovnicesti pe campurile de lupta si chiar in valtoarea luptei. Dupa 1948, atunci cand Romania era fortata sa se lepede de spiritualitatea ei milenara, oamenii de arme au gasit calea de a ramane in trupul Bisericii, de a se cununa religios, a boteza pruncii, a inmormanta rudele sau chiar a fi ei inmormantati dupa obiceiul pamantului. Toate acestea nu sunt doar episoade sporadice sau un mod de exprimare a sentimentelor nutrite impotriva oranduirii, sunt argumente care atesta setea de spiritualitate, dragostea de Hristos, atasamentul fata de Biserica stramoseasca si nu ultimul rand, un act de patriotism.

Daca am incerca o concluzie, am putea spune ca am reprezentat poate un model pentru structurile militare din alte tari pe linia asistentei religioase, iar pentru a scoate in evidenta istoria preotiei militare romanesti putem spune cu tarie ca nu am venit dupa 1989 in mijlocul militarilor pentru a umple un gol ideologic, asa cum se mai sopteste pe ici pe colo, ci simplu - pentru a relua locul pierdut in 1948 si pentru a continua sfanta misiune a inaintasilor. Astazi, asistenta religioasa se desfasoara in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (M.A.I) in baza Legii 195/2000, in urma unui protocol incheiat la data de 6 noiembrie 1997 si semnat de Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Ministrul de Interne, Gavril Dejeu.

preot militar Laurentiu Cristinel Oprea Prezenta preotului militar in unitate a surprins la inceput, dar imediat oamenii au inteles ca si preotul, si jandarmul indeplinesc aceeasi misiune, purtand haine si sarcini diferite, slujesc lui Dumnezeu si oamenilor, apara legea morala, ordinea sociala, doresc starpirea raului si crearea unei lumi mai bune. Din anul 2003, in jandarmeria constanteana se desfasoara activitati pe linia asistentei religioase in sprijinul lucratorilor din toate unitatile de jandarmi din judet si chiar in alte structuri M.A.I. Sunt asigurate serviciile religioase la ceremoniile si festivitatile militare, iar la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judetean (I.J.J.) Constanta este amenajat si functioneaza un paraclis, unde pe langa serviciul liturgic sustinut conform randuielii bisericesti, se desfasoara activitati de pastoratie individuala si de grup. Paraclisul are un caracter provizoriu, deoarece inca din anul 2003, lucratorii din unitatile de jandarmi din judet au hotarat ctitorirea unei biserici in incinta Inspectoratului de Jandarmi Judetean Constanta.

 
citeste "Cu Hristos, in pestera Bethleemului", un articol scris de preot Laurentiu Cristinel OPREA.

    
JANDARMERIA CONSTANTA - LEGE SI ORDINE