IN SALA TRADITIILOR

consideratii privind inceputurile jandarmeriei in dobrogea

Postat de plt. maj. Aurelia SOVAILA

Fiecare lucru isi are istoria sa. O istorie scrisa, pastrata in documente sau una nescrisa, pastrata in legende. Trebuie numai sa ne deschidem sufletul si cu multa rabdare sa cautam neobosit noi dovezi, marturii din viata, activitatea sau lupta celor care au fost inaintea noastra si care ne-au marcat inceputurile. Si aceste marturii nu inceteaza sa apara. Ca parte a Jandarmeriei Romane si jandarmii dobrogeni au istoria lor. O istorie care incepe dupa incheierea Razboiului de Independenta a Romaniei (1877-1878) si dupa revenirea Dobrogei la fruntariile tarii noastre.In privinta organizarii Jandarmeriei Romane la acea vreme (pentru a intelege mai bine prezenta primilor jandarmi in Dobrogea), se cuvine sa coboram putin pe firul istoriei si sa vorbim despre momentul anului 1868, cand la 17 iulie, Principele Romaniei, Carol I promulga Legea puterii armate care-si propunea sa dezvolte sistemul militar de aparare a tarii. In acea lege, la articolul 31 se prevedeau aspecte referitoare la arma noastra, in sensul ca Jandarmeria aflata in serviciul administrativ, se compunea din escadroane calari si companii pedestre. Din punct de vedere al organizarii sale, Jandarmeria avea cate un escadron si o companie la Bucuresti si Iasi respectiv trei escadroane de jandarmi calari in fiecare din cele trei tinuturi din sudul Basarabiei (Ismail, Bolgrad si Cahul).


Carol I de Hohenzollern Aceste escadroane erau comandate de cate un capitan, avand ca ajutoare unu sau doi ofiteri iar trupa era constituita din 133 jandarmi si 109 cai. La incheierea tratatului de pace de la Berlin (iulie 1878), ce marca sfarsitul ostilitatilor ruso-turce, Romania a fost pusa in situatia ca in schimbul revenirii Dobrogei la teritoriul sau, sa cedeze cele trei judete din sudul Basarabiei catre Rusia Tarista. Atunci toate cele trei escadroane de jandarmi au trecut din teritoriul cedat, in Dobrogea, unde au luat diferite denumiri precum Regimentul 12 Calarasi permanenti, Regimentul 1 Jandarmi Dobrogea sau Al 3-lea Regiment de Rosiori (ultima denumire fiind data in anul 1884). Sediul Regimentului si statul major erau la Constanta, iar sediile celor trei escadroane se aflau la Tulcea, Medgidia si Constanta ( n.a. Gl. Bg.(r) Mihalache V., Gl.Bg.(r) Ioan P. Suciu, Istoria Jandarmeriei Romane, Editura Sylvi 2000, p. 60-61). Jandarmii indeplineau atunci misiuni de mentinere a ordinii publice in timp de pace, fixandu-se si misiuni de lupta in eventualitatea unor campanii militare.

Alesii locali si Jandarmeria

Gasim in dosarele pastrate in Arhivele Nationale, Directia Judeteana, documente care atesta preocuparile si interesul autoritatilor locale de atunci pentru buna functionare a serviciului Jandarmeriei in Constanta. Astfel intr-un document care dateaza din anul 1882, din luna mai, (Fond Primaria Constanta, dosar 15/1882), in corespondenta dintre primarul Constantei si inginerul comunal, se vorbeste despre necesitatea construirii unui grajd incapator pentru 30 de cai destinat jandarmilor. In acest document primarul face recomandarea ca acest spatiu sa fie construit in "dosul Scoalei Primare de baieti" din comuna.

Intr-un alt document datat cateva zile mai tarziu, in corespondenta dintre primarul Anton Alexandridi si Prefectul Constantin Ciocarlan, se dau detalii privind constructia in sine (urmand a fi zidita din piatra), dar si despre fondurile construirii acestui grajd, cele doua institutii impartindu-si cheltuielile din fondurile judetului si bugetul comunal. Cativa ani mai tarziu, acest Regiment a fost desfiintat, misiunile lui fiind preluate de catre Regimentul 32 Dorobanti.

Geandarmi calari Despre momentul care marcheaza aparitia primei Companii de jandarmi din Constanta, in urma adoptarii Legii Jandarmeriei Rurale din anul 1893, detinem informatii din registrul istoric al Companiei. Se mentioneaza ca aceasta unitate cu sediul la Constanta, s-a infiintat la 1 aprilie 1894, avand ca prim comandant pe capitanul Ernest Solcanescu. Pentru acelasi an, dintr-un alt document gasit in arhive (Fond Primarie Constanta, dosar 18/1894), aflam ca prefectul de atunci al judetului, Emil Andreian il instiinta pe Mihail Coiciu, primarul Constantei, despre faptul ca incepand cu data de 26 iulie 1894 "a inceput a functiona Compania de Gendarmi Constanta, rugandu-va a o recunoaste ca autoritate legalmente constituita".

Tot din acelasi document mai aflam ca sediul cancelariei Companiei se afla la Prefectura. Mai multe date, privind evolutia acestei structuri cu toate modificarile prin care a trecut, in perioada 1894-1949, sunt inscrise in Registrul Istoric al Companiei care s-a pastrat datorita interesului generatiilor trecute de jandarmi pentru conservarea si transmiterea mai departe a istoriei acestei arme. Pana la data de 24 ianuarie 1949, cand a fost desfiintata "pentru todeauna", fiind create Trupele de Securitate, Jandarmeria dobrogeana a fost martora si a participat efectiv la marile evenimente militare in care a fost implicata armata romana.

 
Intra in Sala Traditiilor !

    
JANDARMERIA CONSTANTA - LEGE SI ORDINE